ICAO sivil havacılık faaliyetlerini ve kurallarını en geniş anlamda düzenleyen uluslararası kuruluştur. Ülkeler yapmış oldukları düzenleme ve faaliyetlerde ICAO’nun belirlemiş olduğu standart ve düzenlemeleri kullanmak zorundadır. Sivil havacılık otoritelerinin kuruluşunda, sivil havacılık faaliyetlerinde yapılacak bütün düzenleme ve denetlemelerde ülkeler öncelikle ICAO tarafından belirlenen düzenlemelere uymak zorundadır.
ICAO Şikago Sözleşmesi’nin taraf devletlerin en az 26’sının onaylaması ile 4 Nisan 1947 tarihinde resmen kurulmuştur. Teşkilatın merkezi Kanada’nın Montreal şehrindedir. ICAO 3 Ekim 1947 tarihinde imzalanan bir protokol neticesinde Birleşmiş Milletlerin bir uzman kuruluşu hâlini almıştır. 2020 yılı itibarıyla, 193 devlet ICAO üyesidir. [1]
ICAO’nun başlıca amaçları arasında yer alır.
ICAO’nun en önemli görevi uluslararası hava taşımacılığının emniyetli, düzenli, verimli çalışması ve gelişimi için üye devletlerin işbirliği içinde çalışmalarını sağlamaktır. Bu nedenle ICAO tüm üye ülkelerde minimum olarak ortak standartları belirlemek, eşgüdümü sağlamak ve tavsiyelerde bulunmak için çeşitli kurallar koymakta ve bunları da “Annex” adını verdiği “Ek” dokümanlarda toplamaktadır. ICAO bu güne kadar 19 Annex yayınlandı ve yayınlarını İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Arapça ve Çince olarak 6 farklı dilde yapmaktadır.
ICAO’nun vizyonu “Küresel sivil havacılık sisteminin sürdürülebilir büyümesini sağlamak”tır. ICAO’nun misyonu ise “Uluslararası sivil havacılık için devletlerin küresel forumu olarak hizmet etmek.”tir. ICAO politika ve standartlar geliştirir ve bunlara uygunlukları denetleyerek, çalışma ve analizler yapar. Böylelikle de üye ülkelerle ve paydaşlarıyla havacılık kapasitesini geliştirmeyi sağlar.
ICAO’nun merkez yönetiminin yanı sıra dünya ölçeğinde 7 ayrı bölgede ofisi bulunmaktadır. Bunlar:
Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu ICAO’nun faaliyetlerini daha yakından izlemek üzere Ottava Büyükelçiliğimiz gözetiminde 1978 yılında ICAO faaliyetlerinden sorumlu bir büro oluşturulmuş. Büro 1990’da daimi temsilcilik düzeyine çıkarılmıştır.