Dr. Caner ŞENTÜRK
Dr. Caner ŞENTÜRK
Dr. Caner ŞENTÜRK Yüksek Uçak Mühendisi TUSAŞ İ.T.Ü. Arı Teknokent Müdürü İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü.) Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Türk Hava Yolları (T.H.Y. A.O.) T.H.Y. Teknik A.Ş.
Dr. Caner ŞENTÜRK

Otoriteler

ICAO – Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü

ICAO

ICAO – Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü

ICAO – Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü

ICAO sivil havacılık faaliyetlerini ve kurallarını en geniş ­anlamda düzenleyen uluslararası kuruluş­tur. Ülkeler yapmış­ oldukları düzenleme ve faaliyetlerde ICAO’nun belirlemiş­ olduğu standart ve düzenlemeleri kullanmak zorundadır. Sivil havacılık otoritelerinin kuruluşunda, sivil havacılık faaliyetlerinde yapılacak bütün düzenleme ve denetlemelerde ülkeler öncelikle ICAO tarafından belirlenen düzenlemelere uymak zorundadır.

ICAO’nun Kuruluşu ve Tarihçesi

ICAO Şikago Sözleşmesi’nin taraf devletlerin en az 26’sının onaylaması ile 4 Nisan 1947 tarihinde resmen kurulmu­ştur. Te­şkilatın merkezi Kanada’nın Montreal ­şehrindedir. ICAO 3 Ekim 1947 tarihinde imzalanan bir protokol neticesinde Birleş­miş ­ Milletlerin bir uzman kurulu­şu hâlini almıştır. 2020 yılı itibarıyla, 193 devlet ICAO üyesidir. [1]

ICAO’nun Amaçları ve Görevler

  • Bütün dünyada uluslararası sivil havacılığın emniyetli ve düzenli bir şekilde geliş­mesini sağlamak,
  • Uluslararası sivil havacılık faaliyetlerini sürdürebilmek için havayolları, havaalanları ve hava seyrüsefer kolaylıklarının gelişmesini sağlamak,
  • Bütün insanların hava ulaş­ımından yararlanmalarını ve bu ulaş­ımın tehlikesiz, düzenli, yeterli ve ekonomik olmasını sağlamak,
  • Makul olmayan rekabetin ekonomik bakımdan sebep olacağı israfı önlemek ve önüne geçmek,
  • Genel olarak uluslararası sivil havacılık ile ilgili tüm konuların gelişimini temin etmek

ICAO’nun başlıca amaçları arasında yer alır.

ICAO’nun en önemli görevi uluslararası hava taş­ımacılığının emniyetli, düzenli, verimli çalışması ve gelişimi için üye devletlerin iş­birliği içinde çalışmalarını sağlamaktır. Bu nedenle ICAO tüm üye ülkelerde minimum olarak ortak standartları belirlemek, e­şgüdümü sağlamak ve tavsiyelerde bulunmak için çeşitli kurallar koymakta ve bunları da “Annex” adını verdiği “Ek” dokümanlarda toplamaktadır. ICAO bu güne kadar 19 Annex yayınlandı ve yayınlarını İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Arapça ve Çince olarak 6 farklı dilde yapmaktadır.

ICAO’nun vizyonu “Küresel sivil havacılık sisteminin sürdürülebilir büyümesini sağlamak”tır. ICAO’nun misyonu ise “Uluslararası sivil havacılık için devletlerin küresel forumu olarak hizmet etmek.”tir. ICAO politika ve standartlar geliştirir ve bunlara uygunlukları denetleyerek, çalış­ma ve analizler yapar. Böylelikle de üye ülkelerle ve payda­şlarıyla havacılık kapasitesini geli­ştirmeyi sağlar.

ICAO’nun Yönetimi

ICAO’nun merkez yönetiminin yanı sıra dünya ölçeğinde 7 ayrı bölgede ofisi bulunmaktadır. Bunlar:

  • Bangkok’ta bulunan Asya ve Pasifik;
  • Nairobi’de bulunan Doğu ve Güney Afrika Ofisi;
  • Paris’te bulunan Avrupa ve Kuzey Atlantik Ofisi;
  • kahire’de bulunan Orta Doğu Ofisi;
  • Mexico City’de bulunan Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Ofisi;
  • Lima’da bulunan Güney Amerika Ofisi
  • Dakar’da bulunan Batı ve Orta Afrika Ofisidir. Türkye, Avrupa ve Kuzey Atlantik Ofisi bölgesi içinde yer almaktadır.

Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu ICAO’nun faaliyetlerini daha yakından izlemek üzere Ottava Büyükelçiliğimiz gözetiminde 1978 yılında ICAO faaliyetlerinden sorumlu bir büro oluşturulmuş. Büro 1990’da daimi temsilcilik düzeyine çıkarılmıştır.